Dersin Adı

Kodu

Yarıyıl

T+U saati

Kredi

AKTS

Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama

TRM 325

5

3+0

3

5

 

Ders Detayı

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Seviyesi

Lisans

Dersin Tipi

Seçmeli

Öğrenme Yöntemleri

Sunum, soru-cevap, tartışma, problem çözme, klasik öğrenme modelleri, bireysel çalışma

Dersin Koordinatörü

Dr. Öğretim Üyesi Zafer ERBAY

Öğretim Elemanı

Dr. Öğretim Üyesi Zafer ERBAY

Asistan

---

Dersin Hedefleri

Bu dersin amacı öğrencilere; beslenme ile ilgili tanımlar, besin ögeleri ve bunların özellikleri, vücuttaki görevleri, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları öğretmektir.

Dersin İçeriği

Beslenme ve sağlı ilişkisi; besleyici ve sağlıklı besin içerikleri; karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve beslenme açısından önemleri; gıda ve enerji ilişkisi; besin işleme tekniklerinin besin değerlerine etkisi

Öğrenme Çıktıları

- Beslenmenin temel ilkelerini ve sağlıkla ilişkisini kavranması

- Temel Besin içeriklerinin (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) tanımlanması ve fonksiyonlarının anlaşılması

- Besleyici maddelerin metabolizmasının kavranması

- Bireyler için günlük enerji gereksiniminin hesaplanması ve gıdaların enerji içerikleri konusunda bilgi sahibi olunması

- Gıda işlenmesinin besin içerikleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi

 

 

Haftalık İçerikler

Hafta

Konular

1.Hafta

Giriş : beslenme açısından gıda maddeleri önemi, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki

2.Hafta

Gıdanın vücuttaki işlevleri

3.Hafta

Karbonhidratlar ve beslenmede önemi

4.Hafta

Yağlar ve beslenmede önemi

5.Hafta

Proteinler ve beslenmedeki önemi

6.Hafta

Günlük enerji ihtiyacının hesaplanması

7.Hafta

Gıdaların enerji içeriğinin hesaplanması

8.Hafta

Ara sınav

9.Hafta

Beslenme metabolizması

10.Hafta

Karbonhidrat gıda işleme yöntemlerinin etkisi

11.Hafta

Gıda işleme yöntemlerinin yağlar üzerindeki etkisi

12.Hafta

Gıda işleme yöntemlerinin proteinler üzerindeki etkisi

13.Hafta

Vitaminler, mineraller ve besinsel önemi

14.Hafta

Sağlık için yararlı olmayan diğer besin bileşikleri

 

 

 

 

Değerlendirme Yöntemi

Etkinlik

Sayı

Katkı (%)

Vize Sınavı

1

30

Final Sınavı

1

40

Ödev

1

10

Proje

1

20

TOPLAM

100

 

Referanslar

1. Gıbson, R. Principles of Nutritional Assessment Whitney, E. & Rolfes, S. R. (2007).

2. Understanding Nutrition. (11th ed.). USA: Wadsworth Publishing. Bulduk, S. (2005).

3. Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık. Türkan, C. (2007). Turizmde

4. Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık