Dersin Adı

Kodu

Yarıyıl

T+U saati

Kredi

AKTS

Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi

TRM 209

3

3+0

3

5

 

Ders Detayı

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Seviyesi

Lisans

Dersin Tipi

Zorunlu

Öğrenme Yöntemleri

Sunum, soru-cevap, tartışma, problem çözme, klasik öğrenme modelleri, bireysel çalışma

Dersin Koordinatörü

Dr. Öğretim Üyesi Zafer ERBAY

Öğretim Elemanı

Dr. Öğretim Üyesi Zafer ERBAY

Asistan

---

Dersin Hedefleri

Otel yiyecek içecek departmanı yönetimi, kapsamı, yiyecek içecek yönetim fonksiyonları ve önemleri konularında çalışma hayatında ihtiyaç duyulan bilgilere sahip olmak; yönetim becerileri kazanmak.

Dersin İçeriği

Yiyecek içecek yönetimi, kapsamı, yiyecek içecek yönetim fonksiyonları; menü planlama, fiyatlama, mutfak planlaması, yiyecek içecek kontrol sistemi, ziyafet organizasyonu.

Öğrenme Çıktıları

- Yiyecek içecek yönetiminin fonksiyonlarını bilir.

- Bir yiyecek-içecek işletmesi veya departmanında yiyecek içecek yönetimi uygulamalarında bulunabilir.

- Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme ve bütçeleme aşamalarını bilir.

- Menü planlama sürecini ve yiyecek içecek fiyatlamayı bilir.

 

 

Haftalık İçerikler

Hafta

Konular

1.Hafta

Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi

2.Hafta

Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri

3.Hafta

Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme

4.Hafta

Menü planlaması ve geliştirme

5.Hafta

Yiyecek içecekleri fiyatlama

6.Hafta

Mutfak planlaması

7.Hafta

Yiyecek içecek kontrol sistemi

8.Hafta

Ara sınav

9.Hafta

Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları

10.Hafta

Gelir kontrolü

11.Hafta

İçecek maliyet kontrol süreci

12.Hafta

İçecek üretim kontrolü

13.Hafta

Ziyafet organizasyonları

14.Hafta

Sektörden örnek olaylar

 

 

 

 

Değerlendirme Yöntemi

Etkinlik

Sayı

Katkı (%)

Vize Sınavı

1

30

Final Sınavı

1

40

Ödev

1

10

Proje

1

20

TOPLAM

100

 

Referanslar

1. Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott,Ioannis Pantelidis, Food and Beverage Management 5th Edition, Routledge – 2012

2. Aktaş, Ahmet,; 2005; Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, 2. Baskı, Antalya.

3. John Cousins, David Foskett, Cailein Gillespie (2002), Food and Beverage Management.